

Wat betekent een landingspagina in de online marketing wereld?
Landingspagina is een term die je binnen de online marketing veel tegenkomt. Maar wat is het eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk?
Een landingspagina gebruik je om bezoekers op te kunnen vangen vanuit andere bronnen. Hierbij kun je denken aan een Facebook of AdWords campagne binnen Google. Het is een aparte pagina welke onderdeel uitmaakt van je website. Op een landingspagina kun je beknopte informatie kwijt die te maken heeft met de daadwerkelijke inhoud van je website.
Als deze gerelateerd is aan de bijbehorende campagne, vindt de bezoeker direct wat hij of zij nodig heeft. Onnodig over een website navigeren is dus met een landingspagina niet nodig. Hiermee verhoog je de toegankelijkheid én de conversie omdat je de bezoeker optimaal voorbereid op jouw producten of diensten. Als je wilt adverteren via social media kanalen, zoals bijvoorbeeld Facebook, zal het gebruik van een landingspagina voor de beste resultaten zorgen. Het inzetten van een landingspagina is daarnaast om nog een aantal redenen belangrijk.
Waarom is een landingspagina belangrijk?
Het inzetten van een landingspagina voor je advertenties of online marketing campagnes, is om nog een aantal redenen van groot belang. We hebben de meest relevante voordelen voor je op een rijtje gezet:
- Een landingspagina bespaart de bezoeker een hoop moeite. De compacte en overzichtelijke pagina voorkomt dat potentiële kopers jouw website vroegtijdig verlaten. In de meeste gevallen gebeurt dit omdat ze gewoonweg niet snel genoeg kunnen vinden wat ze zoeken. Een goede landingspagina moet dan ook altijd een verlengstuk van jouw campagne zijn. Daarmee hou je de aandacht van de bezoeker vast en kun je rekenen op een lage bounce rating.
- Met een goede landingspagina kun je tevens kostenefficiënt adverteren via bijvoorbeeld Google AdWords. Hoe? AdWords past het tarief van de CPC (Cost Per Click) aan op de overeenkomsten tussen de campagne en de landingspagina. Des te beter deze op elkaar aansluiten, des te minder je per klik hoeft te betalen. Zo hou je de campagnekosten voor je online marketing activiteiten in de hand.
- Een goede landingspagina bereid de bezoeker voor op wat komen gaat en stimuleert tot het ondernemen van actie. Zo kun je de advertentie die je plaatst op bijvoorbeeld Facebook, voorzien van een aanbieding, korting of voordeel. Als de interesse is gewekt volgt de klik waarnaar de bezoeker wordt doorverwezen naar de betreffende landingspagina. Daar kun je de bezoeker nog meer bewijs tonen aan de hand van uitspraken, interviews of klanten reviews.
Handige tips voor een sterke landingspagina:
Je weet nu precies waarom een landingspagina zo belangrijk is voor online marketing. Voor je zelf aan slag gaat met het maken van een pagina, is het goed om de onderstaande tips in acht te nemen. Zo ben je zeker van een sterke landingspagina die zijn doel effectief bereikt.
- Voordelen: Probeer overbodige informatie zoals bijvoorbeeld opsommingen of kenmerken te vermijden op de landingspagina. Wat je wel moet doen: direct duidelijk naar voren laten komen welke voordelen er voor de klant te behalen zijn als deze besluit om tot aankoop over te gaan. Zo hou je de landingspagina overtuigend, waardoor het klant-vertrouwen groeit. En deze heb je uiteindelijk nodig om de conversie te kunnen verhogen.
- Hou één doel voor ogen: De landingspagina moet een directe afgeleide zijn van de betreffende advertentie of campagne. Haal irrelevante informatie dan ook zoveel mogelijk weg. Zo hou je overzicht en creëer je duidelijkheid. Dit is van groot belang om de koper in de juiste sfeer te kunnen brengen. Natuurlijk mag je daarbij meerdere CTA (Call To Action) plaatsen, zolang ze maar een gezamenlijk doel hebben.
- Funnels: Als je op de landingspagina dieper in wilt gaan op wat je te bieden hebt, is het goed om na te denken over het gebruik van funnels. Dit zijn aparte pagina’s die in verbinding staan met de landingspagina zelf. Zo kun je bijvoorbeeld een extra pagina met klanten reviews of specifieke productspecificaties toevoegen. Door middel van een clickable link verbind je de pagina’s met elkaar. De bezoeker wordt zo stukje bij beetje voorbereid om tot een aankoop over te gaan.
P.S. Ik heb nog een Case-study op mijn site waarin ik je vertel hoe ik 49 leads realiseerde voor een klant van mij en dan vertel ik je o.a. hoe een landingspagina voor mij de verandering heeft gemaakt.